Have a question?
Message sent Close
όχι.εσείς.ζωντανεύοντας την guernica.μαθητικό animation
Play Video about όχι.εσείς.ζωντανεύοντας την guernica.μαθητικό animation

Όχι. Εσείς! – Ζωντανεύοντας τη Guernica

Ένα μαθητικό animation


Συνέντευξη της Αγλαΐας Τζόκα και του Γιάννη Αλεξάκη στο τηλεοπτικό σταθμό IONIAN 

Στο Remote Studio συμμετείχαν οι μαθήτριες και οι μαθητές:

ΔΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΡΥΜΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΝΑΗ ΘΩΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ ΝΑΓΙΑ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ ΣΗΦΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤΖΟΥ ΚΑΤΙΑ, ΚΛΕΙΔΩΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ-ΑΓΑΠΗ, ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΖΩΗ, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΛΗΔΑ, ΜΠΟΥΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΝΤΕΒΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΞΗΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΙΝΑ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΣΟΦΙΑ, ΣΙΑΚΑΡΑ ΝΑΓΙΑ, ΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ, ΣΤΑΘΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΩΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΜΙΣ, ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΝΑΗ, ΤΡΑΧΙΛΗ ΜΑΡΩ, ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

Remote Studio

Το Δεκέμβριο του 2022 βρεθήκαμε στο Άργος, καλεσμένοι-ες της κ. Δέσποινας Μαλτέζου, διευθύντριας των Εκπαιδευτηρίων Μαλτέζου, για να υλοποιήσουμε ένα  Remote Studio –  Stop Motion Animation με τα παιδιά της Δ’, Ε’ και της ΣΤ’ τάξης.  Το αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου είναι το μικρού μήκους animation με τίτλο “Όχι. Εσείς! – Ζωντανεύοντας τη Guernica”.

Animasyros και Σινεμα-διάβασες;

Update 20/10/2023: To μικρού μήκους animation “Όχι. Εσείς!-Ζωντανεύοντας την Guernica” αποτελεί και επισημη επιλογή του Animation Festival “ICONA” 2023

Έχουμε τη χαρά να έχει βραβευθεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας των παιδιών με το 1ο βραβείο στην κατηγορία του Animation στον διαγωνισμό μαθητικών ταινιών του “Σινεμά-διάβασες;” 2023Η βράβευση θα γίνει την Παρασκευή στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα. 

Έχουμε επίσης και την ικανοποίηση της επίσημης επιλογής στην κατηγορία K.I.D.S -εκτός διαγωνιστικού- από το Διεθνές Φεστιβάλ Animation “Animasyros” 2023. Η προβολή της από το Animasyros θα γίνει την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στο θέατρο “Απόλλων” στην Ερμούπολή της Σύρου.

Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν στα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Μαλτέζου, μαθητές και μαθήτριες της κ. Αγλαΐας Τζόκα, δασκάλας Θεατρικής Αγωγής του σχολείου, και φυσικά στην κ. Δέσποινα Μαλτέζου, διευθύντριας του σχολείου, για την πρόσκληση, τη συνεργασία και τη φιλοξενία της. 

Το Remote Studio πολύ συνοπτικά!

Στο Άργος συναντήσαμε παιδιά πρόθυμα να μάθουν, ανυπόμονα για τη γνωριμία τους με το stop motion, ενθουσιασμένα με τις νέες γνώσεις και τις δημιουργικές δυνατότητες που ανακάλυπταν συμμετέχοντας στο Remote Studio μέσα στο χώρο τους. 

Γρήγορα περάσαμε από τη θεωρία στην πράξη, και για μια ακόμη φορά ήταν εμφανής η δυνατότητα των παιδιών να εξοικιώνονται με τα νέα μέσα και τον εξοπλισμό που χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο stop motion για να λειτουργήσει. Αφού είχαμε συζητήσει τη διαδικασία της προπαραγωγής και παραγωγής, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες όπου ανακυκλώνονταν μεταξύ αυτών ώστε κάθε παιδί να συμμετάσχει σε όλες τις εργασίες. 

Φυσικά η μαγεία συντελούνταν στο πλατό του animation που ήταν και ο πιο ελκυστικός χώρος για τα παιδιά. Τα φώτα, η φωτογραφική κάμερα και το laptop έκαναν τα κομμένα χαρτιά, τις επιζωγραφισμένες επιφάνειες και το background μας να καταλαμβάνουν πολύ μεγαλ΄ύτερο χώρο από ότι στην πραγματικότητα, καθώς όσο περνούσε η ώρα η προσοχή των παιδιών εστίαζε τόσο πολύ σε αυτά.

Εντυπωσιαστήκαμε από τη συνεργατικότητα μεταξύ των παιδιών, από την άνεσή τους να ρωτούν, να προτείνουν αλλά και να δοκιμάζουν λύσεις και εναλλακτικές. Εξαιρετική στιγμή ήταν η ηχογράφηση των διαλόγων και των ΄φωνητικών αυτοσχεδιασμών σε συνεργασία με τη θεατρολόγο του σχολείου κ. Αγλαΐα Τζόκα, η οποία μέσα από το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής προετοίμασε τους μαθητές και τις μαθήτριές της σχετικά με το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους που επρόκειτο να φτιάξουμε, φέρνωντάς τα σε επαφή με το έργο του Picasso μέσω των τεχνικών του θεατρικού παιχνιδιού. 

Τίτλοι  τέλους αρχής

Μέσα από όλα αυτά δημιουργήθηκε η ταινία animation μικρού μήκους “Όχι. Εσείς!” δείχνοντας πως τα Remote Studios, όσο και άλλες ανάλογες δράσεις, φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.Εισάγουν τους νεαρούς και νεαρές μαθήτριες και μαθητές στον κόσμο του animation όχι πια μόνο ως θεατές όσο και ως δημιουργούς. Η παιδαγωγική και η καλλιτεχνική αξία του animation μέσα στη σχολική αίθουσα είναι πολύ σημαντική και ο τρόπος με τον οποίο την υποδέχονται τα παιδιά το υπογραμμίζει με σαφήνεια.

Ο ιστότοπος animaphile.gr χρησιμοποιεί coockies και κάνει χρήση των στοιχείων σας για τη βελτίωση της εμπειρίας σας σε αυτόν.