Περιεχόμενα μαθημάτων
Στην 1η συνάντηση μας θα γνωριστούμε, και θα μιλήσουμε για όσα αρέσουν στα παιδιά βλέποντας παραδείγματα εικόνων και video.
Cut out, Pixilation, Claymation, Puppet animation, Object animation... Digital 2D Animation, Traditional 2D Animation... Όλα αυτά με απλά λόγια και κατανοητά παραδείγματα.
Τι μπορούν να μάθουν για να κάνουν το δικό τους animation
Στη 2η συνάντηση μας συνδέουμε την αρχική ιδέα με το λόγο μέσω της αφήγησης εισάγοντας την έννοια του σεναρίου.
Μπορεί κάθε ιδέα να γίνει μια ιστορία;
Η αφήγηση ως μέσο οργάνωσης της σκέψης.
Πως γράφουμε μια ιστορία για να γίνει ταινία;
Εισαγωγή στην έννοια του σεναρίου με παραδείγματα.
Παραδείγματα και εργασία.
Στην 3η συνάντηση μας κάνουμε τη σύνδεση αφήγησης και εικόνας.
Εικονοποίηση του σεναρίου. Comic και Storyboard.
Εισαγωγή στη χρήση των πλάνων ως μέρος της κινηματογραφικής γλώσσας.
Παραδείγματα και εργασία.
Στην 4η συνάντηση μας μιλάμε για τα βασικά της σχεδίασης του χαρακτήρα. Ανθρωπόμορφος, ζωόμορφος, εξανθρωπισμένο αντικείμενο κ.α. Παραδείγματα σχεδίασης με απλές φόρμες και βασικά σχήματα (2D animation) και κατασκευής (stop motion animation).
Εργασία.
Στην 5η συνάντηση μας θα ξεκινήσουμε το animation μαθαίνοντας πως δημιουργούμε κινούμενο σχέδιο (2D animation) και κινούμενη κατασκευή (stop motion animation). Τα παιδιά θα μάθουν μέσα από την εμπειρία τους τη μετακίνηση του αντικειμένου μέσω της μετατόπισής του στο χώρο, ή του σχεδίου μέσω της επανασχεδίασης του στο επόμενο χαρτί. Έτσι θα έρθουν σε επαφή με τις απαραίτητες από τις βασικές αρχές του animation.
Με το smartphone ή to tablet μας και τη χρήση ανάλογου εύχρηστου λογισμικού (app) τα παιδιά θα μάθουν πως κάνουν λήψεις (frames) και από αυτές πως δημιουργούν ένα video.
Εργασία.
Στην 6η συνάντηση μας θα βασιστούμε στην αφήγηση – σενάριο για να σχεδιάσουμε και ζωγραφίσουμε ή να κατασκευάσουμε όσα υπάρχουν στη σκηνή εργασίας με οδηγό το storyboard.
Θα δουλέψουμε με χαρτιά και χρώματα, ψαλίδια και κόλες, πλαστελίνες και άλλα αντικείμενα. Θα συνθέσουμε τον χώρο που θα κινηθεί ο χαρακτήρας μας και όσα περιλαμβάνονται σε αυτόν. Κάθε παιδί θα στηριχθεί στη δική του/της αφήγηση-σενάριο-storyboard.
Στην 7η συνάντησή μας θα δούμε τη σημασία του ήχου και τις χρήσεις του στο animation . Από τη φωνή του/της αφηγητή/τριας, τους ήχους του περιβάλλοντος ως συμπληρωματικές πληροφορίες της αφήγησης αλλά και τη μουσική με τους τρόπους που επηρεάζει το ύφος του animation κάθε φορά.
Τα παιδιά θα δουν και θα ακούσουν παραδείγματα video και ήχων.
Εργασία: Κάθε παιδί θα περιγράψει ή θα βρει τους ήχους που αποδίδουν καλύτερα την ατμόσφαιρα της σκηνής του. Θα ηχογραφήσει την αφήγηση της σκηνής με τη φωνή του.
Στην 8η συνάντησή μας έχοντας ετοιμάσει τα υλικά μας και προετοιμαστεί από την 5η συνάντησή μας θα ξεκινήσουμε τα γυρίσματα της σκηνής μας. Φώτα, κάμερα και γυρίζουμε!
Στην 9η συνάντησή μας συνεχίζουμε το animation της σκηνής μας.
10η συνάντηση: Κι άλλο Animation παρακαλώ! – Μέρος 3ο Animation
Στην 11η συνάντησή μας θα δείξουμε στα παιδιά πως δημιουργείτε μια ταινία βάζοντας μαζί το animation, την ηχογράφηση της αφήγησης, τους ήχους του περιβάλλοντος και τη μουσική.
Θα γίνει επίδειξη με τη χρήση video editing android app
Στη 12η και τελευταία συνάντησή μας, θα δούμε συγκεντρωμένα τα animation που έχουν ετοιμάσει οι μικροί και οι μικρές μας animators. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δούμε τα αποτελέσματα όσων μάθαμε, θα μοιραστούμε τη γνώμη μας για αυτά και θα ακούσουμε τις ιδέες των μικρών μας μαθητών και μαθητριών για τα επόμενα projects τους! Το σεμινάριό μας θα ολοκληρωθεί όπως ξεκίνησε, συζητώντας με τα παιδιά για αυτά που τους αρέσουν!
Δημιουργήσαμε και σας προτείνουμε το "Animation Basics για παιδιά 7 έως 9 ετών" έχοντας φροντίσει τα παιδιά να έχουν μια πολυεπίπεδη μαθησιακή και εκφραστική εμπειρία. Δίνουμε βάρος τόσο στην δημιουργικότητα όσο και στα παιδαγωγικά οφέλη για τα παιδιά. Ο στόχος του σεμιναρίου δεν εξαντλείτε στη δημιουργική απασχόληση. Πιστεύουμε πως ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των μαθημάτων, προσαρμοσμένος σε κάθε ηλικιακή ομάδα είναι σημαντικός για την ανάπτυξη της προσωπικότητας αλλά και των γνωστικών δυνατοτήτων των παιδιών.
Σε αυτό το σεμινάριο ακολουθούμε ένα πλάνο μαθημάτων σχεδιασμένο για να ανανεώνει το ενδιαφέρον τους, να τονώνει τη φυσική τους περιέργεια, να τους προσφέρει πληροφορίες και γνώσεις που να μπορούν άμεσα να τις αξιοποιήσουν δημιουργικά και στον προσωπικό τους χρόνο.
Οι εργασίες είναι προαιρετικές και ο στόχος τους δεν είναι η αξιολόγηση αλλά το να δίνουν χώρο για πειραματισμούς και επεξεργασία του υλικού του σεμιναρίου.